Prøvde å smugle brevduer

Sent i november 2014 ble en varebil stoppet på Svinesund av norske tollere og du vil sannynligvis aldri gjette hva de fant: to rumenske statsborgere og 11 brevduer!

Hvem kan si at livet med brevduer byr på lite action? Sannsynligvis ingen, for da den bulgarsk-registerte bilen ble stoppet på grensen hadde den altså med seg en høyst uvanlig last, og passasjeren i bilen forklarte at brevduene var på tur til Ålesund. Merkingen på duene viste at de var av utenlandsk opphav og de ble derfor levert inn til Mattilsynet etter at tollkontrollen var avsluttet. Duene ble avlivet siden i følge nettsidene til tollvesenet.

Pressevakt Thore Simenstad i Toll- og avgiftsdirektoratet sier at beslag som dette er veldig sjelden, og at det ikke er ofte at brevduer stoppes på grensen. Faktisk sier Simenstad at han ikke kan huske å ha opplevd dette så lenge han her jobbet i tollvesenet. Han forteller at det vanligste er reptiler, hunder og katter.

I tillegg til brevduene gjorde man også en god del andre beslag av uheldig art for rumenerne, og dette innebar 153 kilo kjøtt, 8,5 liter vin, 4,5 liter brennevin og hele 248 liter øl – altså godt over det man har lov til å føre inn til landet. Totalt prøvde de to mennene å unndra seg avgifter på tilsammen 30.400 kroner, i tillegg til de 11 uheldige brevduene som måtte bøte med livet på grunn av smuglingsforsøket.