Dyr og ansvar

Nordmenn elsker kjæledyr og det er alle slags typer dyr som føres med stor glede inn i norske hjem. Dessverre er det også slik at mange av disse dyrene ikke får den pleien og omsorgen som de behøver ettersom eierne ikke er klar over hvilket ansvar som kommer med på kjøpet av et dyr.

Å ha og eie et dyr innebærer at man gir opp en del av sin personlige frihet. Så ærlig må man få lov til å være, for det er det som er sannheten. Uansett hvilket dyr du skaffer deg så krever dyret sitt stell, mat, omsorg og så videre. Det kanskje enkleste dyret å eie er vel en katt. De er noen eiendommelige skapningen som lever sitt eget liv, men også disse er avhengige av din hjelp for å få leve et godt liv. Du kan ikke bare reise bort en helg på vinteren uten å ha sørget for at noen ser etter pus og gir den mat, slipper den ut etc. Sånn er livet med dyr, og det må man være klar over før man skaffer seg det.

Det blir for dumt å anvende seg av forbrukslån eller spare opp store summer som man bruker til å investere i et dyr, og så er man ikke forberedt eller villig til å gjøre den jobben som kreves for at skapningen skal ha det bra.

Hvor mange hunder i Norge er det i dag som ikke har det bra? Tallet er ekstremt, og hunder har behov for psykososiale stunder og utfordringer, og trenger i tillegg mosjon for å bli lykkelige vesener. At mennesker ikke skjønner dette er på en måte litt urovekkende, men det er ikke bare kos å ha et dyr – det er også arbeid som følger med på lasset.
Tenk deg derfor veldig nøye om før du går til innkjøp av et dyr, uansett hvilket, og tenk over om du egentlig har tid, energi og lyst til å gjennomføre dette.